داستان کفش و جوراب درآوردن رجایی و گذاشتن پای برهنهاش روی میز در یک کنفرانس مطبوعاتی در حاشیه اجلاس عمومی سازمان ملل را بارها شنیدهایم اما حداقل من هیچ تصویری از این قضیه ندیده بودم و همیشه کنجکاو پیدا کردن عکسی از آن بودم. امروز با صرف یکی دو ساعت در کتابخانه عمومی شهر و زیر و رو کردن میکروفیلم های روزنامهها و مجلات معروف آن زمان این عکس را از روزنامه نیویرک تایمز 19 اکتبر 1980 پیدا کردم.
احمدینژاد دوست دارد تا با رجایی مقایسه شود. آن زمان در اوج قضایای گروگانگیری و آغاز جنگ ایران و عراق سران کشورهای جهان مشتاق شنیدن سخنان نماینده یک کشور انقلابی بودند. بنابراین برخلاف احمدینژاد، رجایی برای صندلیهای خالی صحبت نکرد. اما او هم مثل احمدینژاد که در سازمان ملل دعای فرج میخواند، به جای سلام به دبیرکل و حضار، نطقش را با قرآن شروع کرد. مصطفی تاجزاده که آنزمان به همراه بهزاد نبوی جزو هیأت همراه رجایی بود (که البته الان هردو در زندان به تفکر مشغولند!) در خاطراتش از این سفر گفته که رجایی معتقد بوده سازمان ملل هم مثل مجلس است و چون در مجلس او صحبتهایش را با سلام به رئیس شروع نمیکند در سازمان ملل هم این کار را نخواهد کرد.
رجایی در دومین کنفرانس مطبوعاتیاش در حاشیه این اجلاس بود که پای برهنه خود را روی میز گذاشت و موجب حیرت خبرنگاران شد. به گفته تاجزاده، رجایی با این کار، که برای او و بقیه هیأت ایرانی هم غیرمنتظره بوده، میخواسته با نشان دادن آثار شکنجه دوران شاه به خبرنگارانی که از وضعیت گروگانهای آمریکایی سوال میکردند، علت دشمنی ایران را با آمریکا که حامی شاه بود بفهماند. احمدینژاد در بازگشت از سفر اولش مدعی شد که سران کشورها در حین سخنرانیاش پلک هم نمیزدند. البته رجایی چنین ادعایی نکرد اما اگر هم کرده بود باورکردنی تر بود. حیرت خبرنگاران را هنوز هم بعد از 29 سال میشود از متن خبرهای آن کنفرانس مطبوعاتی حس کرد!
البته احمدینژاد برای سخنرانی به پشت تریبون هم میرود اما رجایی حاضر به این کار نشد و بطور نشسته از همان جایگاه هیأت ایرانی صحبت کرد. (این نکته در ویدیوی زیر کاملاً مشخص است)
احمدینژاد البته در اولین سخنرانیاش صاحب هاله نورانی هم شد که کسی باورش نشد. ادعایی که شاید از رجایی برای مردمی که فقط دو سال از انقلابشان گذشته بود و هنوز طعم زندان و شکنجه و اعدام را هم چندان نچشیده بودند باورکردنیتر بود. هرچند رجایی هم هرگز چنین ادعایی نکرد.
بیست سال بعد از آنکه رجایی پایش را روی میز گذاشت و نه سال قبل از اینکه احمدینژاد برای صندلیهای خالی طرح اداره جهان را ارائه کند، در سال 2000 خاتمی پیشنهاد گفتگوی تمدنهایش را به سازمان ملل ارائه داد که با اکثریت آراء به تصویب سران کشورهای جهان رسید.
پ.ن:
- بخشی از عنوان مطلب از مطلب بیبیسی، "سی سال در سازمان ملل؛ از پای برهنه نخستوزیر تا پیشنهاد رئیسجمهوری" گرفته شده است.
- خاطرات مصطفی تاجزاده از همراهی رجایی را اینجا بخوانید.
- عکس دیگری از رجایی در آرشیو گوگل از روزنامه دیلینیوز هم هست.
- عکس در صفحه اول نیویورک تایمز چاپ شده بود. این صفحه را به طور کامل از اینجا دانلود کنید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
نظر شما چیست؟