به سابقه روابط ایران و آمریکا که نگاه کنید میبینید که بحث "تحریم" سابقهای سی و سه ساله در روابط پر پیچ خم ایران و آمریکا داشته است. جالب اینجاست که در دهه اول انقلاب در ادبیات جمهوری اسلامی از اصطلاح "محاصره اقتصادی" استفاده میشد و در سالهای اخیر واژه "تحریم" است که به گوش میرسد. در حالیکه مراجعه به متنهای انگلیسی آن زمان نشان میدهد که در ادبیات سیاسی انگلیسی چه سی سال پیش و چه الان همیشه صحبت از Sanction بوده است.
بعد از اشغال سفارت آمریکا در تهران برای اولینبار توسط دولت کارتر لایحهای به گنگره برای تحریم اقتصادی ایران تقدیم شد. به نظر میآید صادق قطبزاده جزو اولین سیاستمدارهای جمهوری اسلامی بوده که با گشودن باب مذاکره مخفی با آمریکا با این تحریمها سر به مقابله برداشت. طبق خاطرات همیلتون جوردن، رئیس کارکنان کاخ سفید در دوره کارتر، در 12 ژانویه 1980، برای اولین بار ایران از طریق پاناماییها با آمریکا تماس برقرار میکند. "مارسل سلیمن" که از دیدار با قطبزاده در تهران به پاناما باز میگشت در دیداری با جوردن در فلوریدا به او اطلاع میدهد که ایرانیها از فرصت حضور شاه در پاناما میخواهند برای حل مساله گروگانها استفاده کنند و در اولین قدم آمریکا باید اجرای تحریمها علیه ایران را به تعویق بیاندازد. جوردن تلفنی با کارتر صحبت کرده و موافقت وی را جلب میکند.
در اول آوریل 1980 بنیصدر در یک سخنرانی اعلام کرد که دولتش کنترل گروگانها را برعهده میگیرد. اما آمریکا باید رسماً اعلام کند که از پروپاگاندا یا هرچیز تحریککنندهای درباره گروگانها خودداری کند تا زمانی که مجلس شکل بگیرد. براساس خاطرات جوردن، طبق برنامهریزی قطبزاده، آمریکاییها از اینکه بنیصدر این موضع را در یک سخنرانی عمومی خواهد گرفت آگاه بودند و برای همین منظور کارتر، جوردن، گری سیک و دیوید آرون (معاون برژینسکی) از ساعت 5 صبح در اتاق "اوال" کاخ سفید در انتظار سخنرانی بنیصدر بودند تا اینکه خبر سخنرانی با تلگرامی از سفارت سوئیس میرسد. کارتر در ساعت 7:30 صبح همان روز در مقابل خبرنگاران اعلام میکند که سخنرانی بنیصدر یک قدم مثبت بود و در نتیجه ما یک بار دیگر اجرای تحریمها را به تعویق میاندازیم.
در سوم آوریل 1980 بنیصدر اعلام می کند که علیرغم تصمیم شورای انقلاب، دانشجویان گروگانها را پس نمیدهند. و در پی آن در هفتم آوریل آیتالله خمینی میگوید که مساله گروگانها را مجلس آینده حل خواهد کرد. با این نظر آیتالله خمینی، آمریکاییها ناامید از طرح قطبزاده برای آزادی گروگانها رسما اجرای تحریمها علیه ایران را اعلام میکنند و متعاقبا آمریکا روابط دیپلماتیکش را با ایران رسما قطع میکند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
نظر شما چیست؟